HAVANA - De orkaan Ike heeft dinsdag op Cuba veel schade aangericht. Er vielen zeker vier doden. De orkaan verwoestte of beschadigde tienduizenden huizen. Veel plantages zijn verwoest. De hoofdstad Havana bleef tot dusver gespaard.

De orkaan ging dinsdag ten zuiden van Havana aan land. De autoriteiten evacueerden daar tienduizenden mensen. De orkaan raasde maandag over het oosten van het eiland.

Het is voor het eerst in jaren dat een orkaan levens eist op Cuba. Het land staat bekend om zijn goed georganiseerde evacuaties tijdens orkanen.

Nederlanders

Reisorganisatie TUI Nederland gaat haar gasten die zich in het oosten van Cuba bevinden woensdag terug naar Nederland vervoeren. Het gaat om een honderdtal reizigers. Dat heeft TUI dinsdag bekendgemaakt.

Bovendien brengt de vervoerder de komende vier weken geen reizigers meer naar het door de orkaan Ike getroffen gebied rond de luchthaven van de Cubaanse stad Holguin. Ook het boeken van reizen naar Holguin is tot en met oktober niet meer mogelijk.

Onkosten

Het Calamiteitenfonds gaat de kosten vergoeden die Nederlandse toeristen op Cuba hebben gemaakt als gevolg van de orkaan Ike. Het fonds stelt vast dat er sprake is van een calamiteit in de gebieden waar Ike als klasse 2-orkaan overheen raasde en waar toeristen op last van plaatselijke overheden zijn geëvacueerd.