
Pleidooi voor verplichte deelname DNA-onderzoek
Minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie vindt verplichte deelname aan grootschalig DNA-onderzoek vooralsnog niet nodig.
Hij wijst erop dat momenteel het gros van de mensen vrijwillig meewerkt aan zulke onderzoeken. "Het enkele feit dat iemand niet meewerkt, maakt hem of haar niet automatisch een verdachte", zei de bewindsman dinsdag in een overleg met de Kamer.
Hij doelde op DNA-onderzoek onder grote groepen mensen die niet direct verdacht worden van een misdrijf, maar bijvoorbeeld in de buurt van het plaats delict wonen.
Kamer
De Tweede Kamer debatteerde dinsdag met Hirsch Ballin over het gebruik van DNA-onderzoek in strafzaken. De minister wil vaker gebruikmaken van de mogelijkheden die DNA biedt.
Hij denkt daarbij aan meer inzet van grote DNA-onderzoeken, een speurtocht naar DNA op verzoek van het slachtoffer en DNA-onderzoek bij overleden slachtoffers.
De bewindsman werkt aan een wetswijziging om zijn plannen mogelijk te maken. Hij zal zijn wetsvoorstel binnenkort ter consultatie rondsturen.
Links
Linkse partijen reageren op onderdelen huiverig op de voornemens van Hirsch Ballin. "DNA is een bewijsmiddel en niet meer dan dat. Het is geen wondermiddel.
We moeten niet al te gemakkelijk toegeven aan de lokroep van DNA", verwoordde SP-Kamerlid Jan de Wit een deel van de twijfels.
PvdA
Ook de PvdA is kritisch. De partij wil voorkomen dat DNA-onderzoek al te snel wordt ingezet. Kamerlid Ton Heerts liet tijdens het overleg echter weten dat hij vooralsnog geen onneembare hobbels ziet op de weg naar een nieuwe wet.
CU
De ChristenUnie wil garanties dat de persoonlijke integriteit van mensen niet onnodig wordt aangetast. Hirsch Ballin verzekerde dat DNA-materiaal zeer eenvoudig kan worden afgenomen.
"Wanneer met een wattenstaafje wat slijm wordt afgenomen, dan is dat bepaald geen schending van de integriteit waarvan je knikkende knieën krijgt."