BIRMINGHAM - Een rechter in de Amerikaanse staat Alabama heeft donderdag besloten dat een voormalig lid van de racistische Ku Klux Klan toch berecht kan worden. In juli vorig jaar werd Bobby Frank Cherry (72), verdacht van medeplichtigheid aan een moord in 1963, om gezondheidsredenen nog ontslagen van rechtsvervolging.

Rechter James Garret meent dat Cherry inmiddels met succes is behandeld in een psychiatrisch ziekenhuis en dat hij toch voor de rechtbank kan verschijnen. Het Openbaar Ministerie liet weten erg blij te zijn met het besluit van de rechter. "Dit had in de zomer al moeten gebeuren", aldus officier van justitie Doug Jones.

Cherry wordt verdacht van betrokkenheid bij een bomaanslag op een kerk in Birmingham

Voor deze aanslag op Sixteenth Street Baptist Church werden eerder twee Klanleden veroordeeld. In mei achtte een jury de -jarige Thomas Blanton jr. schuldig aan de zaak. In 1977 veroordeelde een rechtbank Robert 'Dynamite Bob' Chambliss tot levenslange gevangenisstraf wegens zijn aandeel. Hij stierf in 1985 in gevangenschap. Een andere verdachte, Herman Cash, overleed een aantal jaren later zonder te zijn vervolgd.