TEHERAN - De doodskisten met daarin de lichamen van de Iraanse Siamese tweeling zijn vanuit Singapore overgevlogen naar Teheran. Op de internationale luchthaven van de Iraanse hoofstad werden de dode zusjes Ladan en Laleh Bijani donderdag opgewacht door duizenden mensen, die hun deelneming wilden betuigen.

De 29-jarige zusjes bezweken dinsdag in Singapore kort na elkaar tijdens een uiterst riskante operatie die de twee van elkaar had moeten scheiden.

Tranen

Velen reageerden geschokt op het nieuws van het overlijden van de vrouwen. In Singapore braken familie, vrienden maar ook belangstellenden uit de Iraanse gemeenschap in tranen uit nadat zij dagenlang in en rond het ziekenhuis hadden verbleven. In Iran zelf hadden mensen de operatie intensief gevolgd op televisie en radio.

Doodskisten

De staatsmedia brachten rond de klok verslagen over het verloop van de scheiding. De televisie onderbrak de reguliere uitzendingen. De doodskisten van Ladan en Laleh waren bij aankomst donderdag in Teheran gedrapeerd met een traditioneel Iraanse nomadenkleed.

Daarbovenop lag een boeket met witte bloemen met daaromheen een zwarte lint. Een moslimgeestelijke sprak gebeden over de dode zusjes uit, gevolgd door een begrafenismars door een politieorkest. De zusjes zullen later op de dag worden overgevlogen naar hun geboorteplaats in de buurt Shiraz, waar ze vrijdag worden begraven.