MOSKOU - Rusland houdt 7600 militairen in de Georgische regio's Zuid-Ossetië en Abchazië na de afgesproken terugtrekking uit Georgië. Dat heeft de Russische minister van Defensie, Anatoly Serdjoekov, dinsdag gezegd, meldden Russische persbureaus.

In beide regio's worden ongeveer 3800 militairen gestationeerd. "Ze zullen daar lange tijd blijven'', aldus Serdjoekov. "In ieder geval in de nabije toekomst is het absoluut noodzakelijk, om een herhaling van militaire operaties te voorkomen.''

Waarnemers

Vanaf 1 oktober zullen ten minste tweehonderd EU-waarnemers en 220 internationale waarnemers op de veiligheid in de twee regio's toezien. Medvedev heeft gegarandeerd dat de Russiche troepen zich tien dagen later hebben teruggetrokken uit Georgië.

Diplomatieke banden

Het Kremlin gaat vanaf dinsdag officieel diplomatieke banden met de twee regio's aanknopen, die door Rusland als onafhankelijke staten zijn erkend.

Ook wil Rusland dat de twee regio's als 'zelfstandige' staten op 15 oktober aan tafel schuiven tijdens een internationaal overleg over de situatie in de Zwitserse stad Genève.