DEN HAAG - Het debat in de Tweede Kamer wordt steeds platter. Dat zegt ChristenUnie-partijleider en vicepremier André Rouvoet in het boek ChristenUnie op het pluche dat dinsdag verschijnt. "We moeten ons beraden op de parlementaire mores."

In het boek wordt teruggekeken op de anderhalf jaar dat de ChristenUnie een kabinet vormt met CDA en PvdA. Rouvoet verwijst naar het debat over embryoselectie waarin zijn partij zowel vanuit de samenleving als in de Kamer onderuit de zak kreeg. Het respect dat hijzelf nog niet zo lang geleden in de Kamer ontmoette als het ging over medisch-ethische kwesties, lijkt verleden tijd.

Met name VVD-leider Mark Rutte en zijn D66-collega Alexander Pechtold kunnen nog wel wat leren van hun voorgangers. "Ik merk een verplatting van het parlementaire debat. Dat betreur ik zeer." Het zou tijd zijn voor herbezinning op de omgangsvormen in het parlement. "Het is niet alleen de PVV en Rita Verdonk die zich bezondigen aan plat populisme."

Dramatisch

Rouvoets partijgenoot minister van Defensie Eimert van Middelkoop noemt in het boek de partijpolitieke situatie in Nederland "bepaald dramatisch". Ter rechterzijde knokt de VVD met de PVV en Rita Verdonk om de erfenis van het liberalisme. Op links woedt een strijd tussen PvdA en SP om de vraag bij wie het socialistisch erfgoed thuishoort.

Homohuwelijk

Van Middelkoop ziet zijn eigen partij samen met het CDA als een redelijk stabiel confessioneel blok en dat wil hij zo houden ook. Terugkomen op een beladen onderwerp als de euthanasiewet, lijkt hem niet verstandig. "Anders krijg je alleen maar oplaaiende vuren en verder niets. Dat geldt ook voor het homohuwelijk."

Van Middelkoop erkent dat de passage in het regeerakkoord over ambtenaren van de burgerlijke stand die weigeren homo's trouwen, lastig is uit te voeren. De rechtszekerheid van deze ambtenaren zou moeten worden veiliggesteld. "Daar is geen mooi verhaal van te fabrieken, het zij erkend."