NABLUS - Het Israëlische leger is vrijdagochtend het Palestijnse dorp Tel bij Nablus op de Westelijke Jordaanoever binnengevallen. Dat gebeurde enkele uren voordat de Amerikaanse bemiddelaar Zinni Israëlische en Palestijnse leiders zou spreken. Hij zal beide partijen oproepen met onmiddellijke ingang een bestand in acht te nemen.

Bekijk video

Tel valt onder het autonome Palestijnse gebied. Volgens burgemeester Adnan Sefi zijn vijftien tot twintig Israëlische pantservoertuigen het dorp binnengetrokken. Israël zou met de actie Palestijnse 'terroristen' het werk onmogelijk willen maken.

Zinni ontmoet vrijdag eerst premier Ariel Sharon en andere Israëlische leiders en reist vervolgens naar Ramallah voor besprekingen met de Palestijnse president Yasser Arafat.

Algemeen wordt verwacht dat Sharon opnieuw duidelijk zal maken dat hij pas met het Amerikaanse plan voor een bestand akkoord gaat, als de Palestijnen zich zeven dagen achtereen van aanvallen op Israël hebben onthouden. Volgens de Palestijnen betekent dit dat slechts één dwaze schutter al een staakt-het-vuren kan verhinderen. Zinni brak eind vorig jaar een bemiddelingspoging in het Midden-Oosten af na bloedige zelfmoordaanslagen van Palestijnen.

Donderdag maakte Israël bekend dat het leger opdracht had gekregen zich terug te trekken uit posities in verscheidene Palestijnse autonome steden.

Uit de plaatsen Jenin, Tulkarem, Kalkiliya en Hebron op de Westelijke Jordaanoever zouden alle militairen zijn vertrokken. In Ramallah en Nablus zouden slechts enkele wijken zijn vrijgegeven.

De Palestijnen spraken echter tegen dat de Israëliërs zich hadden teruggetrokken. Volgens hen was het een propagandastunt om Zinni te misleiden.

/DOSSIERMidden-Oosten