HARARE - Gesprekken tussen de leiders van Zanu-PF, MDC en MDC-M, een splinterpartij van MDC hebben maandag volgens de Zimbabwaanse president Robert Mugabe "nog niet" tot een overeenkomst geleid om de macht in Zimbabwe te delen.

"We gaan vooruit, niet achteruit", aldus Mugabe. De Zuid-Afrikaanse president Thabo Mbeki was als bemiddelaar bij de gesprekken aanwezig.

Oplossing

Al maanden proberen de betrokkenen een oplossing te vinden voor de politieke crisis in het land. ZANU-PF en MDC claimden allebei de overwinning bij parlements- en presidentsverkiezingen in maart en juni.

De partijen voeren sindsdien onderhandelingen over het delen van de macht, maar vooralsnog zonder resultaat.

Impasse

De splinterpartij MDC-M zou de impasse kunnen doorbreken. De partij van Arthur Mutambara heeft tien zetels gekregen tijdens de laatste verkiezingen en zou grote broer MDC met honderd zetels en ZANU-PF met 99 zetels aan een regeringsmeerderheid kunnen helpen.

De partij heeft echter laten weten niet met ZANU-PF in zee te willen zonder MDC van Morgan Tsvangirai.

Nieuwe verkiezingen

Tsvangirai heeft aangegeven dat hij nieuwe verkiezingen met internationaal toezicht als enige oplossing ziet om de politieke impasse te doorbreken.

Hij heeft gezegd dat hij geen overeenkomst tekent met Mugabe zolang de president weigert macht in te leveren ten faveure van MDC. "Wij hebben liever geen overeenkomst dan een slechte", aldus Tsvangirai.