DEN HAAG/BRUSSEL - Het tekort aan radioactieve materialen voor kankerbestrijding en diagnoses is binnenkort zo goed als opgelost, aldus een woordvoerster van minister Ab Klink (Volksgezondheid) maandag. Afspraken van patiënten hoeven dan niet meer te worden uitgesteld.

Over twee weken hervatten de Belgische leveranciers de productie van de zogeheten isotopen. Die leveren dan genoeg materiaal om de stilgevallen productie in Nederland op te vangen, aldus de woordvoerster.

Streefdoel

Karina De Beule, woordvoerster van het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC), benadrukte in een reactie aan het Belgisch persbureau Belga echter dat het slechts gaat om een streefdoel en dat er dus geen zekerheid is.

Als de fabriek in België langer gesloten zou blijven, is er een 'blijvend tekort' in Nederland van 10 tot 40 procent, aldus de woordvoerster van Klink.

Ongelukkig toeval

Door een ongelukkig toeval zijn alle drie fabrieken in Europa tegelijk stilgevallen door storingen en onderhoud. De reactor in Petten is tot eind oktober uitgeschakeld voor nader onderzoek naar luchtbellen in het koelwater.

Tegelijk moest de fabricage in het Belgische Fleurus worden stopgezet, omdat er radioactiviteit bleek te lekken in een schoorsteen.

Onderzoeken

Nederlandse ziekenhuizen hebben inmiddels een "zeer beperkt" aantal onderzoeken met radioactieve isotopen naar volgende week doorgeschoven.

Het zijn geen spoedeisende onderzoeken, zei Fred Verzijlbergen, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Nucleaire Geneeskunde, maandag.

Belgische ziekenhuizen

De Belgische ziekenhuizen verkeren in grotere problemen. Zij hebben maandag alarmfase één afgekondigd.

Volgens een arts van het Brusselse Bordet-ziekenhuis zullen in de meeste ziekenhuizen 10 tot 30 procent van de diagnoses of behandelingen worden overgeslagen of uitgesteld.

Het tekort aan medische isotopen zal daar zich de komende weken nog meer laten voelen, maar er is geen gevaar voor de volksgezondheid, meent de Belgische Vereniging van Nucleaire Geneeskunde (BELNUC).

Klink

Minister Klink had maandag bij informeel EU-beraad in Frankrijk het plotselinge isotopentekort aan de orde gesteld. Hij had de vraag opgeworpen of de Europese Commissie een coördinerende rol zou moeten spelen.

Nu volgens Klink de Europese productie over twee weken weer op gang komt, is er volgens hem geen noodzaak meer voor EU-ingrijpen.