DEN HAAG - Het verbod op het dragen van een boerka gaat voor iedereen op en rond scholen gelden. Zelfs leveranciers die scholen bezoeken, worden niet uitgezonderd. Dat blijkt uit een brief die minister Ronald Plasterk van Onderwijs maandag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Het complete boerkaverbod gaat niet direct voor hogescholen en universiteiten gelden. Plasterk laat dit aan de instellingen zelf over, omdat het om onderwijs aan volwassenen gaat.

Het kabinet maakte eerder al bekend dat boerka's van scholen zullen worden geweerd. Plasterk geeft met zijn brief invulling aan dit voornemen.

Communicatie

Het verbod op boerka's, kleding die het hele lichaam inclusief het gezicht bedekt, gaat ook gelden voor islamitische scholen die geen geld krijgen van de overheid. Plasterk vindt het voor een goede communicatie tussen leraren en leerlingen essentieel dat zij elkaar in de ogen kunnen kijken.

Dat geldt niet alleen in de klas, maar ook op het schoolplein. Het boerkaverbod zal naast docenten en leerlingen ook voor leveranciers, bezoekers, ouders en al het personeel op scholen gelden. De bewindsman denkt halverwege 2009 een wetsvoorstel over het verbod klaar te hebben.

Verbieden

Het kabinet gaat daarnaast alle rijksambtenaren verbieden gezichtsbedekkende kleding op de werkvloer te dragen. Het verwacht dat gemeenten en provincies dat voorbeeld volgen, en wil dat ook vervoersbedrijven het dragen van boerka's in bussen, treinen en trams verbieden.

Verder laat minister Ab Klink van Volksgezondheid onderzoeken of het boerkaverbod ook moet gelden voor de zorgsector. Deskundigen gingen er vorig jaar nog vanuit dat niet meer dan honderd vrouwen in Nederland een boerka dragen.