MOSKOU - Rusland heeft een delegatie van de Europese Unie maandag beloofd zijn troepen binnen een maand terug te trekken uit bufferzones in Georgië.

"Rusland heeft van de EU-landen een garantie gekregen dat Georgië geen geweld meer gebruikt", zei de Russische president Dmitri Medvedev na een ontmoeting in Moskou met president Nicolas Sarkozy van huidig EU-voorzitter Frankrijk en andere EU-toppolitici.

Verantwoordelijk

De EU voelt zich verantwoordelijk voor Georgië, dat het beschouwt als een potentieel toekomstig lid van de EU.

De EU had Rusland gedreigd onderhandelingen over een verdrag op te schorten zolang het land zijn troepen niet terugtrekt.

Waarnemers

Rusland is ook mee akkoord gegaan dat minstens tweehonderd waarnemers van de EU vanaf 1 oktober in Georgië erop toezien dat de vijandelijkheden niet oplaaien. Eerder op de dag had Rusland zich daar nog tegen verzet.

Rusland zegde bovendien toe de controleposten rond de Georgische havenstad Poti binnen een week op te heffen, aldus de Franse president Sarkozy.

Rusland had de controlepost volgens beschuldigingen van Georgische autoriteiten zondag nog versterkt.

Bij de havenstad Poti zouden vijf pantserwagens en vijftig militairen zijn aangekomen, vlak nadat een Amerikaans schip de stad had verlaten. Ook zou Rusland tweemaal het Georgisch luchtruim hebben geschonden.

Erkenning

De EU-topdelegatie had bij het overleg ook er haar ongenoegen over uitgesproken dat Rusland twee afvallige Georgische regio's erkent als onafhankelijk land.

Maar de Russische president Medvedev kwam bij het overleg met de EU niet terug op zijn besluit om Abchazië en Zuid-Ossetië te erkennen. Hij noemde de erkenning "definitief en onherroepelijk."

Afspraak is wel dat 15 oktober in de Zwitserse stad Genève internationaal overleg begint over de situatie rond de twee regio's.

Internationaal Gerechtshof

Het Internationaal Gerechtshof in Den Haag is maandag ondertussen begonnen aan een driedaagse zitting over het conflict tussen Georgië en Rusland. De Georgiërs mochten eerst hun standpunt uit de doeken doen, daarna de Russen.

Volgens Georgië zijn de Russen verantwoordelijk voor "etnische zuiveringen van 1993 tot 2008". Ook zou Moskou "separatistische krachten" in zowel Zuid-Ossetië als Abchazië gesteund hebben bij etnische zuiveringen.

Bevoegdheid

Rusland is het niet met de Georgiërs eens. Moskou betwijfelde tevens of het VN-hof wel bevoegd is om over de zaak te oordelen. Ook over die vraag zullen de rechters zich buigen.

Woensdag is de laatste zittingsdag. Wanneer de uitspraken van het hof volgen, is nog onduidelijk.