DEN HAAG - Nederland doet er verstandig aan meer tijd te nemen voor een besluit over de aanschaf van het gevechtsvliegtuig dat de F-16 moet opvolgen. Door de Zweedse Saab Gripen NG serieus te overwegen, naast de Amerikaanse Joint Strike Fighter (JSF), ontstaat concurrentie.

Of Nederland dit Zweedse vliegtuig nou koopt of niet, dat levert altijd voordeel op, zei marketing directeur Magnus Olsson van Saab maandag in Den Haag tegen het ANP.

"We hopen op een transparant proces'', zei hij. Als voorbeeld noemde hij de Zwitsers die behalve JSF-fabrikant Lockheed Martin, ook concurrenten als Saab en de Franse bouwers van de Rafale over laten komen voor testen.

Lobby

Olsson is deze week drie dagen in Nederland voor een lobby bij het bedrijfsleven, het parlement, en de ministeries van Economische Zaken en Defensie.

De Zweedse fabrikant wil meer tijd om een pakket op te stellen van van afspraken en opdrachten die de Nederlandse industrie zou krijgen als er voor de Saab Gripen NG wordt gekozen.

"We moeten nu de bedrijven zoeken die dat kunnen doen. In Noorwegen kostte dat twee tot drie jaar", aldus Olsson. Nu zou dat in twee maanden moeten.

Vergelijking

Het kabinet wil namelijk voor de kerst een vergelijking van de JSF, de Saab Gripen NG en de F-16 Advanced naar de Kamer sturen. In februari volgend jaar wil het kabinet al een besluit nemen over de aanschaf van een JSF-testtoestel.

Olsson vraagt zich af of dit wel zin heeft en waarom Nederland niet zelf kan testen zonder te kopen. Binnenkort mogen twee Nederlandse piloten van Defensie naar Denemarken komen om een dag een simulatie met de Saab Gripen NG bij te wonen.

Pakket

Economische Zaken spoorde het bedrijf maandag aan zo snel mogelijk, met een zo concreet mogelijk pakket te komen, zo liet Olssen later op de dag weten.

Als Nederland met Saab in zee zou gaan en 85 toestellen zou aanschaffen, zou het meteen de grootste klant voor dit toestel zijn.