DEN HAAG - Drie voorlichters van het ministerie van Sociale Zaken en een medewerker van persbureau GPD moeten zich vrijdag 10 oktober voor de rechtbank in Den Haag verantwoorden voor het opzettelijk binnendringen van het beveiligd computersysteem van de GPD.

Ook legt het Openbaar Ministerie (OM) hen dan computervredebreuk en het opslaan van uit het beveiligde systeem gehaalde artikelen ten laste, zo laat justitie maandag weten.

De directeur van de GPD deed in november vorig jaar aangifte, nadat was gebleken dat onbevoegden toegang hadden gehad tot het computersysteem. Daarin waren nog niet in kranten verschenen artikelen opgeslagen.

Wachtwoord

Uit het onderzoek van de Rijksrecherche bleek dat twee ex-medewerkers van de persdienst die inmiddels als voorlichter van Sociale Zaken werkten, meerdere keren hadden ingelogd op de website van de GPD en daarbij gebruikmaakten van een wachtwoord dat zij niet mochten gebruiken.

Ook een direct leidinggevende van een van de twee wordt vervolgd, omdat hij volgens het OM ervan af moet hebben geweten en niet ingreep. De werknemer van de GPD die zijn inloggegevens aan zijn twee oud-collega's had gegeven, moet ook voor de rechter verschijnen.

Computerinbraak

Minister Piet Hein Donner van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft één keer een stuk in handen gehad dat door de computerinbraak was verkregen. Maar de bewindsman noch de persoon die het artikel aan hem gaf, was op de hoogte hoe het stuk in handen van het ministerie was gekomen.