AMSTERDAM - Pubs in Groot-Brittannië zijn vanaf 2005 van de gehate en naar Europesemaatstaven vroege sluitingstijd van 23.00 uur af. Het Britse parlement heefteen wet aangenomen die het bepalen van sluitingstijden voor cafés overlaat aangemeentebesturen in samenspraak met hulpdiensten en burgers.

Met het afschaffen van de vaste sluitingstijd wil de Britse overheid hetexcessief drankgebruik van bezoekers kort voor het sluiten van de pubstegengaan. Geweld als gevolg van overmatig alcoholgebruik is een groot probleemin Groot-Brittannië. De vroege sluitingstijd van cafés is volgens de overheideen van de oorzaken voor de agressie in het Britse nachtleven. Ze hoopt met denieuwe wet een meer geciviliseerde cultuur in pubs, bars en restaurants tecreëren.

De wet bepaalt ook dat de politie een café voor een dag mag sluiten als er vaakgevochten wordt. De minimumleeftijd voor het nuttigen van alcoholhoudendedranken blijft 18 jaar, maar jongeren mogen volgens de wet vanaf 16 jaar onderbegeleiding van een volwassene bij het eten ook met mate aan de alcohol. De wetzal na goedkeuring door de koningin alleen gaan gelden in Engeland en Wales, inSchotland was het voor pubs al toegestaan langer open te blijven.