TSJERNOBYL - De Oost-Europabank (EBRD) wil Oekraïne 75 miljoen euro geven voor het verstevigen van de betonnen sarcofaag rond de oude reactor van de kerncentrale van Tsjernobyl. De directeur van Tsjernobyl en de voorzitter van de nucleaire veiligheidsdienst van de EBRD ondertekenden woensdag een akkoord van die strekking.

Met het geld van de Oost-Europabank zullen de westelijke wand van de sarcofaag en een ventilatiekanaal worden gestabiliseerd, aldus directeur Neretin. De werkzaamheden staan gepland voor later dit jaar. Daarna zal er een hele nieuwe sarcofaag overheen worden geplaatst, zo verklaarde de Oekraïense minister van Energie.

Bij de ramp in 1986 waarbij een van de reactoren ontplofte, kwamen ongeveer dertig brandweerlieden vrijwel direct om het leven. Naar schatting 15.000 tot 30.000 mensen overleden later aan aandoeningen die met de ramp in verband worden gebracht.

Vier reactoren

De kerncentrale van Tsjernobyl bestond uit vier reactoren. Nummer vier is geëxplodeerd en daarna met beton bedekt. De drie andere bleven in bedrijf totdat er in 1991 een werd gesloten na een brand.

De volgende werd buiten bedrijf gesteld in 1996. Tegen betaling van 2,3 miljard dollar door 's werelds rijkste landen sloot Oekraïne in december 2000 de laatste reactor van de centrale.