SYDNEY/WASHINGTON - De foutief verspreide informatie over pogingen van het regime van Saddam Hussein om uranium te kopen, krijgt steeds meer gevolgen.

Een Australische inlichtingendienst gaf donderdag toe dat het wist dat de uraniuminformatie niet klopte, terwijl premier Howard de gegevens wel gebruikte in een toespraak voor het Australische parlement.

Twijfel

Het Australische Office of National Assessments kwam al in januari tot de conclusie dat het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken ernstig twijfelde of Hussein wel aan uranium probeerde te komen.

De dienst gaf deze informatie echter niet door aan de regering, meldde de Australische Zender ABC donderdag. Howard gebruikte vervolgens de vermeende Iraakse pogingen in zijn toespraak van februari tot het parlement.

De berichten dat het regime van Saddam Hussein probeerde uranium te kopen in Niger blijken leugens te zijn. Het Witte Huis erkende eerder deze week voor het eerst publiekelijk dat de beweringen die Bush in zijn State of The Union eind januari deed over de koop van uranium, incorrect waren.

CIA

De CIA zou al in februari 2002 hebben vastgesteld dat het verhaal niet klopte maar dat volgens het Witte Huis niet hebben doorgegeven. Medewerkers van de inlichtingendienst wijzen die lezing van de hand.

Bush zou wel degelijk op de hoogte zijn geweest van het feit dat de informatie niet klopte, meldde de BBC woensdag op gezag van bronnen in de CIA.