LUANDA - Burgers van Angola moesten tegen hun wil stemmen bij de parlementsverkiezingen van vrijdag en zaterdag. De leider van Angola's belangrijkste oppositiepartij Unita heeft dat maandag gezegd.

Ook een Europese waarnemer meldde tekenen van intimidatie. Zo moesten bij een stembureau eerst militairen gepasseerd worden, wat volgens de waarnemer een bewijs van intimidatie is. Ook zouden mensen betaald zijn om op de regerende partij MPLA te stemmen, stelt de waarnemer.

Voorlopige resultaten wijzen uit dat de regerende MPLA-partij de stembusgang met een overweldigende meerderheid heeft gewonnen. MPLA staat op 82 procent, tegen 10 procent voor Unita.

"Mensen waren gedwongen op een bepaalde partij te stemmen", aldus Unita-leider Isaias Samakuva. Het was de eerste stembusgang in Angola sinds het einde in 2002 van een burgeroorlog die 27 jaar duurde.

Staatsmedia

Samakuva eiste eerder al nieuwe verkiezingen. Unita-aanhangers beschuldigen de MPLA ervan overheidsgelden en staatsmedia te hebben gebruikt voor haar eigen verkiezingscampagne.

Ook zouden Unita-aanhangers geïntimideerd zijn. Waarnemers van de Europese Unie noemden de organisatie van de verkiezingen een ramp.