TEMUCO - Chileense wetenschappers werken aan de ontwikkeling van een pil die impotentie kan verhelpen en tegelijkertijd als anticonceptiepil voor de man werkt. Die eigenschappen hebben ze gevonden in het soms dodelijke gif van de spin de zwarte weduwe, zo meldden de onderzoekers woensdag.

De spin heet zwarte weduwe, omdat het wijfje de gewoonte heeft na de paring haar partner op te eten. Het gif dat de spin produceert, kan onder meer spieren verstijven.

Toeval

Onderzoekers van de Universiteit La Frontera in Temuco, in het zuiden van Chili, hebben zeven jaar lang de eigenschappen van het gif van de zwarte weduwe bestudeerd. In november ontdekten ze bij toeval dat het een ingrediënt bevat dat de man niet alleen een erectie kan bezorgen, maar ook zijn sperma onvruchtbaar maakt. Zij proberen nu dat ingrediënt afzonderlijk te produceren.

Onderzoekersleider Fernando Romero zei dat zijn team van de Chileense overheid en de universiteit de fondsen heeft gekregen voor nog eens drie jaar onderzoek. Dat moet leiden tot een patent op de pil, die volgens de wetenschapper geen schadelijke bijwerkingen zal hebben.