AMSTERDAM - De orkaan Ike is maandag in Cuba aangekomen, waar de storm van de derde categorie huizen verwoestte en bomen ontwortelde op zijn pad in de richting van de hoofdstad Havana, waar twee miljoen mensen wonen.

Bijna achthonderdduizend Cubanen zijn inmiddels geëvacueerd. "We maken ons op voor een harde klap", zei de Cubaanse vicepresident Carlos Lage zondag op televisie. Buitenlandse toeristen zijn uit de kwetsbare kustgebieden weggehaald en er zijn maatregelen getroffen om koffie- en andere gewassen te beschermen.

Haïti

Zondag trok Ike langs Haïti, waardoor het toch al doordrenkte land nog meer wind en regen te verstouwen kreeg. Zeker 58 mensen kwamen om het leven, waardoor het dodental na drie eerdere orkanen of tropische stormen hier is gestegen tot 319.

Het zwaarst getroffen is Gonaïves, de vierde stad van Haïti. De helft van de huizen staat onder water en doordat de Mirabelais-brug is ingestort, is de laatste landverbinding met de buitenwereld verbroken. Veel inwoners zitten al dagen zonder eten en veilig drinkwater. Zelfs leden van de vredesmacht van de Verenigde Naties die al in de stad zijn kunnen sommige delen niet bereiken. Vanwege de toenemende wanhoop onder de bevolking hebben de VN-militairen de beveiliging aangescherpt.

Landbouw

Elders in Haïti zeggen de autoriteiten een overlopende dam te moeten openen, waardoor meer huizen onder water zullen komen te staan en het belangrijke landbouwgebied de Artibonite Vallei voor langere tijd beschadigd kan raken. De minister van landbouw spoorde de bewoners aan het gebied te verlaten.

Ook de Dominicaanse Republiek, waarmee Haïti het eiland Hispaniola deelt, kampt met overstromingen. Uit de noordelijke kustgebieden zijn vierduizend mensen geëvacueerd.

Kasten

Op South Caicos en Grand Turk in de Turks- en Caicoseilanden werd volgens premier Michael Misick tachtig procent van de huizen beschadigd. Mensen die geen schuilplaatsen konden opzoeken wachtten het einde van de storm angstig af in kasten of onder trappenhuizen. "Ze zijn echt zwaar getroffen. Veel mensen zijn hun huis kwijt. We zullen moeten zien hoe wij hen kunnen opvangen", zei hij.

Welk Pad Ike zal volgen na Cuba te hebben gepasseerd, laat zich moeilijk voorspellen. Miljoenen bewoners van kustgebieden aan de Golf van Mexico verkeren daardoor in onzekerheid of zij naar veiliger oorden moeten vertrekken.

New Orleans

In en rond New Orleans werden vorige week ruim twee miljoen mensen geëvacueerd in verband met de orkaan Gustav, die mee bleek te vallen. Burgemeester Ray Nagin sprak zijn bezorgdheid uit dat veel inwoners moe zijn en dat hun geld na de eerste evacuatie op is. "Het zal erg lastig worden om weer zoveel mensen de stad uit te krijgen als bij Gustav", zei hij.