RIJSWIJK - Honderden en mogelijk duizenden Nederlandse vakantiegangers zullen de komende dagen en weken last hebben van vertraagde vluchten als gevolg van financiële problemen bij de Spaanse luchtvaartmaatschappij Futura.

Dat meldde reisorganisatie TUI Nederland maandag. Futura heeft al haar vluchten voor onbepaalde tijd gestaakt, aldus TUI. De luchtvaartmaatschappij voert met twee vliegtuigen vluchten uit voor ArkeFly, de eigen luchtvaartmaatschappij van TUI.

ArkeFly heeft vervangende toestellen kunnen huren, maar door de problemen zullen vluchten naar onder meer de Canarische Eilanden, Bulgarije en Griekenland vier tot tien uur vertraagd zijn.

Donderslag

TUI werd pas zondagavond op de hoogte gesteld van de problemen, vertelde een woordvoerder: "Het kwam als een donderslag bij heldere hemel." De reisorganisatie moest snel handelen, omdat maandag achthonderd passagiers met de vliegtuigen naar hun bestemming gebracht zouden worden.

Voor één van de vluchten zet ArkeFly nu een eigen toestel in, de overige zijn uitbesteed aan Finse en Slowaakse luchtvaartmaatschappijen.