JERUZALEM - De Israëlische politie heeft geadviseerd vertrekkend premier Ehud Olmert aan te klagen wegens corruptie. Na maandenlang onderzoek is voldoende bewijs verzameld voor een aanklacht in twee zaken, aldus een woordvoerder zondagavond in Jeruzalem.

De politie wil dat de 62-jarige regeringsleider zich voor een rechter verantwoordt wegens onder meer omkoping, bedrog en misbruik van vertrouwen. Olmert zou de wet hebben overtreden toen hij burgemeester van Jeruzalem en minister van Industrie, Handel en Werkgelegenheid was.

De openbaar aanklager moet de knoop doorhakken, meldden Israëlische media. Een besluit kan enkele weken op zich laten wachten in verband met joodse feestdagen. Ook mag Olmert nog reageren. Hij ontkende tot nu toe alle aantijgingen. Tegen de premier, die sinds mei 2006 regeert, liepen of lopen zes onderzoeken wegens corruptie.

Opstappen

Olmert maakte eind juli al bekend dat hij zich op 17 september niet meer herkiesbaar stelt als voorzitter van zijn partij Kadima. Zijn opvolger moet een nieuwe regeringscoalitie vormen zodat Olmert ook als premier kan opstappen. Anders komen er uiterlijk maart volgend jaar parlementsverkiezingen.

'Onbelangrijk'

Advocaten van Olmert noemden het advies van de politie onbelangrijk. Zij wezen erop dat de politie ook bij Olmerts voorgangers Ariel Sharon, Ehud Barak en Benjamin Netanyahu vervolging wegens corruptie had aanbevolen. De procureur-generaal ging daar niet op in.