MOSKOU - Een delegatie toppolitici van de Europese Unie spreekt maandag in Moskou met Russische leiders over Georgië. Zowel de EU als Rusland wil invloed in Georgië.

De Europese Unie eist dat Rusland zijn militairen terugtrekt uit bufferzones in Georgië. Zolang dat niet gebeurt, wil de EU niet onderhandelen over een nieuw verdrag.

De EU-leiders geven de Russen daarom maandag ook details van de EU-waarnemersmissie die moet toezien op de terugtrekking. Ook zou een internationaal onderzoek moeten komen wie nu eigenlijk is begonnen met de schermutselingen op 7 augustus. De Russen menen dat ze landgenoten moesten beschermen in twee Georgische regio's, toen die door het Georgische leger werden beschoten. Maar de Georgiërs zeggen dat de Russen zijn begonnen.

EU

De Europese Unie ziet Georgië als een potentieel toekomstig lid. Het is er daarom zeer ontstemd over dat Rusland de twee Georgische regio's inmiddels heeft erkend als onafhankelijke landen. Europa wil liever internationale besprekingen voeren over de toekomst van de regio's.

Sarkozy

De EU-missie bestaat uit president Nicolas Sarkozy van huidig EU-voorzitter Frankrijk, voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie en EU-buitenlandcoördinator Javier Solana. Sarkozy noemde de gesprekken "extreem belangrijk". Na de gesprekken in Moskou reist het gezelschap naar Georgië, om de leiders van dat land te ontmoeten.

Gerechtshof

Maandag begint ook een zaak bij het Internationaal Gerechtshof in Den Haag over het geruzie tussen Georgië en Rusland. Naar verwachting duurt de zaak drie dagen.

Het gerechtshof is een belangrijk gerechtelijk orgaan van de Verenigde Naties en buigt zich over geschillen tussen landen.