WASHINGTON - De Amerikaanse president Bush overweegt een hoge regeringsfunctionaris naar India en Pakistan te sturen om te bemiddelen in het conflict tussen beide landen. Dat heeft een Amerikaanse functionaris donderdag gezegd in Washington.

Volgens hem is het de bedoeling een hoge regeringsfunctionaris te sturen die kan bemiddelen tussen beide landen. Hij benadrukte dat er geen plannen zijn om een speciale gezant te sturen. Hij denkt dat de regering op korte termijn een beslissing neemt.

India en Pakistan hebben sinds hun onafhankelijkheid eind jaren veertig van de vorige eeuw een conflict over de Indiase deelstaat Kashmir, waarop Islamabad aanspraak maakt. Beide landen hebben al drie keer met elkaar oorlog gevoerd. De laatste weken zijn beide landen weer bezig met de opbouw van legertroepen.

De leider van de het Front voor Bevrijding van Jammu en Kashmir (JKLF) heeft India en Paksitan opgeroep visie en moed te tonen om een oorlog te vermijden en een oplossing te zoeken voor de kwestie Kashmir.

Vrijdag begint in de Nepalese hoofdstad Kathmandu een bijeenkomst van Aziatische leiders, waarbij ook de Indiase premier Vajpayee en de Pakistaanse president Musharraf aanwezig zijn. Vajpayee zei donderdag dat het niet waarschijnlijk is dat hij een onderhoud met Musharraf heeft.

In de nacht van donderdag op vrijdag kwam het op verschillende plaatsen aan de bestandslijn in Kashmir weer tot schotenwisselingen tussen Pakistaanse en Indiase legertroepen. Voor zover bekend zijn hierbij geen slachtoffers gevallen.

/NIEUWSIndia wil niet onderhandelen met Pakistan (video)