PORT-AU-PRINCE - De orkaan Ike die zondag over Haïti raasde, heeft zondag aan zeker 39 mensen het leven gekost. Dat hebben de lokale media bericht.

De meeste doden vielen in de stad Cabaret waar de rivier de Bretelle als gevolg van zware regenval uit zijn oevers trad. In totaal zijn in Haïti meer dan vijfhonderd mensen omgekomen door het natuurgeweld.

Afgezwakt

Ike is volgens het Amerikaanse National Hurricane Center in Florida inmiddels in kracht afgezwakt tot een orkaan in de derde categorie. De Amerikaanse staat Florida maakt zich op voor de orkaan. Inwoners zijn druk bezig houten schotten voor de ramen te plaatsen en voedsel en drinkwater in te slaan.

De orkaan, die maandag over Cuba raast, trekt waarschijnlijk over Florida Keys, een 117 kilometer lange rij eilandjes ten zuiden van Florida die met bruggen aan elkaar verbonden zijn.

De autoriteiten hebben uit veiligheidsoverwegingen de inwoners van Key West opgeroepen te evacueren. De orkaan volgt waarschijnlijk dezelfde route als de orkaan Gustav richting Louisiana, Texas en New Orleans.