VENLO - Het treinverkeer van en naar Venlo heeft woensdagavond anderhalf uur stilgelegen na een alarm over een goederentrein die een gevaarlijke vloeistof zou lekken. Het station van Venlo werd ontruimd.

Toen bleek dat vloeistof die onder een afsluiter van een tankwagon lag, niet uit de trein afkomstig was, werd tegen 21.00 uur het treinverkeer vrijgegeven en ging het station weer open, aldus een woordvoerder van de gemeente Venlo. De vloeistof in de tank is zeer brandbaar en explosief, het goedje op de grond bleek onschuldig.

Omstreden

Het goederenrangeerterrein in Venlo is omstreden. De gemeente wil het terrein en de LPG-wagons die er rangeren, het liefst zo snel mogelijk naar het industrieterrein Trade Poort Noord verplaatsen. De Limburgse stad vreest dat in geval van een ramp op het terrein duizenden doden en gewonden vallen.

Railbeheerder ProRail en goederenvervoerder Railion zeggen geen geld te hebben voor een snelle verhuizing. De spoorwegbedrijven vinden bovendien dat geplande veiligheidsmaatregelen het risico van een grote ramp binnen aanvaardbare perken zullen brengen.

Haalbaarheidsstudie

Eind mei schortte de Raad van State een rangeerverbod van de gemeente Venlo tot 1 oktober op. De Raad wees op een lopende haalbaarheidsstudie, waarin alle feiten en alternatieven op een rijtje worden gezet. Bovendien zou een onafhankelijke milieuadviseur nog eens naar de veiligheids- en milieurisico's moeten kijken.