GWERU - De politieke impasse in Zimbabwe kan het best worden opgelost door nieuwe verkiezingen te houden met internationaal toezicht.

Dat stelde oppositieleider Morgan Tsvangirai zondag tijdens een bijeenkomst waarbij de negende verjaardag van zijn MDC-partij werd gevierd.

Tsvangirai daagde de Zimbabwaanse president Robert Mugabe uit om de stembusgang uit te schrijven. "Laten we zien wie die race wint", aldus een zelfverzekerde Tsvangirai.

Onderhandelingen

De partij ZANU-PF van Mugabe en de MDC claimden allebei de overwinning bij parlements- en presidentsverkiezingen in maart en juni. De partijen voerden sindsdien onderhandelingen over het delen van de macht, maar zonder resultaat.

Ten overstaan van duizenden aanhangers benadrukte Tsvangirai zondag nogmaals dat hij geen overeenkomst tekent met Mugabe zolang de president weigert macht in te leveren ten faveure van zijn MDC-aartsrivaal. "Wij hebben liever geen overeenkomst dan een slechte", zei Tsvangirai.

"Mugabe moet staatshoofd worden en ik regeringsleider. Als hij dat niet accepteert, dan zij dat maar zo", aldus de voorman van de MDC. "Wij hebben de tijd en de mensen staan aan onze kant."