AMSTERDAM - Oud-premier Ruud Lubbers heeft kritiek op de hernieuwde aandacht voor kernenergie binnen zijn eigen partij, het CDA. Het is 'jammer' dat de aandacht voor 'schoon fossiel' daardoor naar de achtergrond wordt gedrongen, zei Lubbers zondag in het tv-programma Buitenhof.

CDA-fractieleider Pieter van Geel liet afgelopen week via zijn weblog weten dat nieuwe kerncentrales in Nederland 'onvermijdelijk' zijn. Volgens CDA-minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) wordt Nederland zo minder afhankelijk van Rusland als energieleverancier.

Volgens Lubbers, die geen tegenstander is van kernenergie en kerncentrales, is het 'veel urgenter' dat de regering tempo maakt met de ontwikkeling van zogenoemde CCS-technologie voor het afvangen en opslaan van CO2, tegen de schadelijke uitstoot van dit broeikasgas door steenkolencentrales.

"Ik steek liever mijn energie in het tot stand brengen van natuurlijk fossiele brandstoffen."

Bezwaar

De oud-premier keerde zich tegen een eventuele kerncentrale bij Rotterdam, zijn woonplaats. De Maasvlakte is wel eens genoemd als locatie daarvoor. In Borssele (Zeeland), de locatie van de enige kerncentrale die Nederland telt, "zie ik geen bezwaar".

Lubbers zei verder dat het opvangen en opslaan van CO2 ondergronds ,absoluut veiliger' is dan de ondergrondse opslag van kernafval. Volgens hem is de veiligheid daarvan vergelijkbaar met die van de ondergrondse gasvoorraad.