ISLAMABAD - Pakistan heeft een nieuwe president. Asif Ali Zardari (53) won zaterdag de verkiezingen voor het hoogste ambt van zijn land.

De weduwnaar van de vorig jaar vermoorde politica Benazir Bhutto volgt Pervez Musharraf op. Zardari won 458 van de 702 stemmen, die werden uitgebracht door leden van het nationale parlement en door afgevaardigden van de vier provincies van Pakistan.

In het nationale parlement behaalde hij 281 van de 426 uitgebrachte stemmen.

Democratie

In een eerste reactie sprak Zardari's Pakistaanse Volkspartij van "een overwinning voor de democratie".

Zijn rivalen waren Mushahid Hussain, de leider van Musharrafs partij PML-Q, en voormalig opperrechter Saeed-uz-Zaman Siddiqui van de Pakistaanse Moslimliga van oud-premier Nawaz Sharif.

Lastige klus

De nieuwe president wacht echter een lastige klus. Pakistan kampt met grote problemen. De economie van het rond 170 miljoen inwoners tellende land draait slecht.

De veiligheidssituatie in Pakistan baart internationaal de meeste zorgen. Het politiek instabiele land beschikt over kernwapens en wordt geplaagd door geweld van extremistische moslims.

Aanslagen

Door geweld in de Noordwestelijke Grensprovincie in Pakistan, bij de grens met Afghanistan, zijn tientallen mensen om het leven gekomen.

In de provinciehoofdstad Peshawar vielen zaterdag zeker dertig doden door een zelfmoordaanslag.

Door gevechten tussen Talibanstrijders en dorpelingen in de Swat-vallei zijn sinds vrijdag zeker 26 mensen omgekomen.

Auto

In Peshawar ramde een auto met explosieven een controlepost. Door de kracht van de explosie werd ook een nabijgelegen markt vernietigd en stortte een gebouw in. Zeker zeventig mensen raakten gewond. "De toestand van veel gewonden is kritiek'', aldus een arts.

Een politiecommandant zei dat onder het puin waarschijnlijk nog veel mensen liggen en dat het aantal slachtoffers verder zal oplopen.

Talibanstrijders

In het district Matta in de Swat-vallei braken vrijdag gevechten uit toen Talibanstrijders een man gevangen wilden nemen. Toen dorpelingen dat probeerden te voorkomen braken vuurgevechten uit die zaterdag voortduurden.

Twintig dorpelingen en zes Talibanstrijders kwamen sinds vrijdag om, meldde een politiefunctionaris.

De Swat-vallei is een bolwerk van al-Qaeda en de Taliban. Ondanks een in mei gesloten vredesakkoord komt het geregeld tot gevechten tussen moslimmilitanten en het Pakistaanse leger.

Het komt zelden voor dat burgers de wapens opnemen tegen fundamentalistische strijders.