MOSKOU - De Verenigde Staten herbewapenen Georgië onder het mom van humanitaire hulp. Die beschuldiging uitte de Russische president Dmitri Medvedev zaterdag tijdens een bijeenkomst op het Kremlin in Moskou.

Hij schertste dat de Verenigde Staten "een complete zeemacht" inzetten om humanitaire hulp te bieden aan Georgië.

Rusland is woedend over de aanwezigheid van de USS Mount Whitney in de haven van de Georgische havenstad Poti. Het vlaggenschip van de Amerikaanse Zesde Vloot ging vrijdag voor anker.

Poti

Tijdens de inval van het Russische leger in Georgië vorige maand, bezetten militairen uit Rusland checkpoints in de omgeving van Poti.

Volgens Moskou maken de soldaten deel uit van een vredesmissie, maar de regering in Georgië ziet hen als een bezettingsmacht.

Waarnemers

Rusland laat nu waarnemers van de OVSE toe in de bufferzones rond de afvallige Georgische regio Zuid-Ossetië.

Dat heeft de Finse minister van Buitenlandse Zaken Alexander Stubb zaterdag gezegd in de marge van EU-overleg in het Franse Avignon.

OVSE

Finland is momenteel voorzitter van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) waar 56 landen uit Europa en Noord-Amerika bij zijn aangesloten.

Rusland en Georgië zijn ook lid. Volgens Stubb is het sinds de afgelopen nacht zo dat de Russische militairen meewerken met de waarnemers.

Probleem

Tot nog toe was de toegang tot de omstreden gebieden een probleem voor de twintig waarnemers van de OVSE in Georgië.

De EU wil ook met mogelijk tweehonderd waarnemers gaan bijdragen aan de OVSE-missie. Nederland wil ook mensen sturen.