AMSTERDAM - Niet het onoplettende rijgedrag van truckers, maar juist het asociale rijdrag van automobilisten vormt de belangrijkste oorzaak van ongevallen met vrachtwagens.

Dat is de mening van een groep experts die regelmatig overleg pleegt met het ministerie van Verkeer over de veiligheid op de weg.

De Inspectie Verkeer en Waterstaat (IVW), die deel uitmaakt van het klankbord, bevestigt zaterdag een bericht daarover in De Telegraaf.

Bureau verkeershandhaving

Het bureau verkeershandhaving van het Openbaar Ministerie (OM) stelde vorige maand dat het onoplettende gedrag van truckers de belangrijkste oorzaak is van ongevallen met vrachtwagens. Maar deze visie deelt het klankbord van het ministerie niet.

Automobilisten veroorzaken ongevallen met truckers door te bumperkleven, fout in- en uit te voegen, verkeerd in te halen en andere weggebruikers te snijden.

Cijfers

De Inspectie beklemtoont wel dat de mening van de klankgroep niet met keiharde cijfers kan worden gestaafd. Op dit moment vindt verder onderzoek plaats, die de lijst met risico's kan objectiveren.

Tot de klankgroep behoren onder meer verzekeraars, het Korps landelijke politiediensten (KLPD) en de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV).