AMSTERDAM - Advocaten moeten zich houden aan de Nederlandse wet en opstaan wanneer rechters de zaal inkomen.

Dat stelt de algemeen deken van de Nederlandse Orde van Advocaten Willem Bekkers zaterdag op Radio 1.

Hij reageert hiermee op de islamitische advocaat Mohammed Enait die vanwege zijn geloof niet wil opstaan voor de rechterlijke macht.

Gelijk

Volgens Enait, onlangs beëdigd als advocaat, stelt de islam dat alle mensen gelijk zijn. Daarom kan hij niet voor anderen opstaan, vindt hij. De rechtbank in Rotterdam gaf hem gelijk. Bekkers noemt het een redenering die hij 'niet volgt'.

Het opstaan voor rechters staat volgens Bekker dan wel niet letterlijk in de wet, maar 'de rechterlijke macht en de advocatuur hebben elkaar te respecteren', stelt hij.

Nederlandse wet

"We zijn hier in Nederland, daar moeten Nederlandse wetten gelden", gaat hij verder. De deken doelt daarmee op het feit dat Nederlandse advocaten zweren dat ze eerbied hebben voor rechterlijke autoriteiten.

Het gaat volgens Bekkers dan ook niet om de persoon voor wie je opstaat, maar om de autoriteit. Rechters en advocaten moeten volgens hem respect hebben voor elkaars rol.

Klacht

Volgens de deken kan de zaak voor een onafhankelijk college van rechters en advocaten komen wanneer er een klacht in de beroepsgroep ontstaat over Enait.

Het college beslist dan of de klacht gegrond is. Bekkers verwacht niet dat meer advocaten voortaan weigeren op te staan voor de rechters.

Enait kwam eerder in het nieuws nadat de sociale dienst hem een baan had geweigerd omdat hij vrouwen geen hand wil schudden. De Rotterdamse rechtbank wees het bezwaar van Enait daartegen vorige maand af.