NOORDWIJK - Het Europees Ruimtevaart Agentschap ESA heeft een bijzonder ruimtevaartpak ontwikkeld voor patiënten met een levensbedreigende overgevoeligheid voor zonlicht. Voor zover bekend lijden driehonderd Europeanen, voornamelijk kinderen, aan deze genetische afwijking. Het pak moet kinderen afdoende bescherming bieden om veilig te kunnen buitenspelen.

Mensen met de genetische afwijking, genaamd xeroderma pigmentosum (XP), zijn extreem overgevoelig voor ultraviolette (UV) straling van de zon. Blootstelling aan UV-stralen brengt bij deze patiënten ernstige schade toe aan huid en ogen en kan uiteindelijk leiden tot kanker.

Kinderen

Op verzoek van familieleden raakte ESA eind 2002 betrokken bij onderzoeken om deze kinderen te helpen. Het eerste prototype van het nieuwe beschermingspak werd dit jaar in Frankrijk op de vliegshow van Le Bourget aan het publiek gepresenteerd. Het pak bestaat uit twee delen: een afzonderlijk deel ter bescherming van hoofd en gezicht en een pak dat de rest van het lichaam bedekt.

De ontwerpers hielden er rekening mee dat helm en pak er voor kinderen 'cool' uitzien. Zo is Mauro Taliani, die heeft gewerkt voor Hugo Boss en Corpo Nove, verantwoordelijk voor het ontwerp van het pak.

Coating

Het pak beschikt over een speciale coating die ook voor ruimtevaartuigen wordt gebruikt om een UV-bescherming van 100 procent te kunnen waarborgen. Bovendien is een speciaal koelsysteem voor warm weer ontwikkeld dat onzichtbaar onder de normale kleding kan worden gedragen.