PORT-AU-PRINCE - In de Haïtiaanse stad Gonaïves zijn bijna vijfhonderd lijken aangetroffen. Dit heeft de plaatselijke politiechef zaterdag gemeld.

Het gaat om slachtoffers van de hevige regens die de tropische storm Hanna afgelopen maandag en dinsdag naar de regio heeft gevoerd. Gonaïves is een van de plaatsen in het straatarme Haïti die is overstroomd.

Bij het dalen van het waterpeil in de ondergelopen stad zijn vanaf vrijdagavond honderden lijken gevonden.

De commissaris van politie Ernst Dorfeuille zei dat er 495 doden waren geteld en dat er dertien mensen worden vermist. Hij vreesde dat het dodental verder oploopt.

Dodental

Het stond eerder op vrijdag nog op 163 in het hele land, waarvan bijna 120 slachtoffers de dood vonden in Gonaïves. Ongeveer een week eerder vielen in Haïti bijna tachtig doden door de orkaan Gustav.

Gonaïves werd in september 2004 zwaar getroffen door de orkaan Jeanne die er de dood veroorzaakte van vele honderden mensen en vrijwel ieder pand beschadigde.

Hulp

De hulp aan het rampgebied in Haïti komt traag op gang. Mogelijk honderdduizenden mensen zijn ontheemd door het water. Een parlementslid uit Gonaïves, Yuri Latortue, zei dat de toestand er catastrofaal is.

In en om de stad hebben volgens hem naar schatting 200.000 mensen dagen lang niets gegeten en gebrek aan alles.

Hulpgoederen

De vredesmisie in Haïti van de Verenigde Naties (Minustah) heeft helikopters naar de stad gestuurd. Een boot met hulpgoederen van het Wereldvoedselprogramma van de VN is vrijdag in Gonaïves aangekomen.

De Verenigde Staten hebben een marineschip, de Kearsarge, met hulpgoederen en medische hulpverlening naar Haïti gestuurd.

Het schip heeft vier operatiekamers aan boord. De Europese Commissie heeft vrijdag nog eens 2 miljoen euro vrijgemaakt voor de slachtoffers in Haïti.

Hulpverleners vrezen dat de door het noodweer aangerichte schade zal leiden tot hongersnood in het land. Eind dit jaar worden mogelijk vier miljoen mensen door hongersnood bedreigd.

Hanna

De storm Hanna is ondertussen naar de oostkust van de VS getrokken. Oostelijker dient de orkaan Ike zich aan met windsnelheden van 185 kilometer per uur.

Ike trekt volgens de verwachting van het National Hurricane Center in Miami in de nacht van zaterdag op zondag over de Turks en Caicos-Eilanden en het zuidelijk deel van de Bahamas.

Daarna staat waarschijnlijk de noordkust van Cuba op de route van Ike naar de Golf van Mexico.