PRETORIA - De Amerikaanse president Bush heeft beloofd te werken aan stabiliteit op het Afrikaanse continent. Hij zei dat woensdag in Pretoria na een ontmoeting met zijn Zuid-Afrikaanse collega Mbeki. Bush prees Zuid-Afrika als een "kracht van vrijheid, stabiliteit en voortuigang", aldus de BBC.

Bush riep de Liberiaanse president Taylor weer op af te treden en verzekerde opnieuw samen te zullen werken met West-Afrikaanse landen en de Verenigde Naties om het staakt-het-vuren in Liberia te bestendigen. Hij wilde niet zeggen of de VS troepen willen leveren voor een vredesmacht.

Over de kwestie Zimbabwe zei Bush zijn Zuid-Afrikaanse collega te steunen in zijn poging om de democratie hier weer terug te brengen. Hij omschreef de toestand in het land dat al twintig jaar geregeerd wordt door Mugabe als "bijzonder triest". In Zimbabwe heerst hongersnood en wordt de oppositie hard onderdrukt.

President Bush arriveerde dinsdagavond laat in Pretoria na een bezoek aan Senegal. Hier begon hij zijn vijfdaagse reis langs vijf landen in Afrika met onder meer een bezoek aan een voormalig slavendepot. Na Zuid-Afrika reist hij door naar Botswana, Uganda en Nigeria.