DEN HAAG - Amsterdam, Rotterdam en de regio Haaglanden weigeren mee te werken aan de plannen van minister André Rouvoet voor Jeugd en Gezin om de wachtlijsten in de jeugdzorg versneld weg te werken. Ze vinden dat ze te weinig geld krijgen van de minister.

Rouvoet heeft dit vrijdag geschreven aan de Tweede Kamer. Donderdag werd al bekend dat hij samen met de provincies miljoenen extra steekt in de jeugdzorg om de wachtlijsten te lijf te gaan.

Deze zijn tussen april en juli weer gestegen van ruim 3600 tot 3900 jongeren, nadat het vorige kwartaal juist een lichte daling had laten zien.

Wachtlijsten

Daarom steken minister en provincies ieder ruim 100 miljoen euro in de jeugdzorg in de strijd tegen de wachtlijsten.

Amsterdam, Rotterdam en Haaglanden zouden jaarlijks 2 à 3 miljoen moeten bijdragen, maar zeggen daar ernstige bezwaren tegen te hebben, omdat ze voor volgend jaar al te weinig geld krijgen voor uitvoering van de jeugdzorg.

Verontwaardigd

De Rotterdamse wethouder Leonard Geluk (Jeugd) reageerde zeer verontwaardigd op de vraag van Rouvoet om meer investeringen van de steden.

"Wij investeren al enorm veel in risicojeugd. Het is Rouvoet die de grote steden met de wachtlijsten laat zitten. Jeugdzorg is een taak van de minister. We vinden dan ook dat hij zelf met dat geld moet komen", aldus Geluk.

Tevens is hij niet te spreken over de manier waarop het geld voor jeugdzorg wordt verdeeld. "Nu is het zo dat het gebied met de langste wachtlijst het meeste geld krijgt. Dat zou moeten gaan naar het gebied waarin de meeste risicokinderen wonen."

Negen weken

De grote steden staan op zich wel achter het streven om eind volgend jaar geen kind nog langer dan negen weken op zorg te laten wachten. Daarom gaat Rouvoet ervan uit dat hij met hen binnenkort alsnog afspraken kan maken.