TRIPOLI - De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Condoleezza Rice, arriveerde vrijdagavond voor een kort, maar historisch bezoek aan Libië. Het is voor het eerst sinds 1953 dat een hooggeplaatste Amerikaanse regeringsfunctionaris weer een bezoek brengt aan het Noord-Afrikaanse land.

Rice bezoekt dit weekeinde ook de buurlanden Marokko, Algerije en Tunesië. Ze reist naar verwachting in de nacht van vrijdag op zaterdag nog door naar Tunesië.

Rice zei dat haar bezoek laat zien dat de Verenigde Staten geen "blijvende vijanden" hebben.

Met het bezoek van Rice worden de betrekkingen tussen Washington en Tripoli verder aangehaald, nadat Libië in 2003 zijn steun aan terroristen had afgezworen. Het land stond van 1981 tot 2003 op de Amerikaanse lijst van landen die terroristen steunen.

In de jaren tachtig omschreef de toenmalige Amerikaanse president Ronald Reagan de Libische leider kolonel Muammar Kaddafi nog als een "dolle hond" wegens diens steun aan het terrorisme.

Bomaanslag

Libië werd er ook van verdacht in 1988 een bomaanslag te hebben gepleegd op een Amerikaans vliegtuig boven het Schotse Lockerbie, waarbij 270 mensen omkwamen.

In 2003 aanvaarde Kaddafi de verantwoordelijkheid voor deze aanslag, waarna de relatie tussen Libië en het Westen langzaam ontdooide.

Overeenkomst

Vorige maand bereikten Washington en Tripoli na jaren van onderhandelingen een overeenkomst over herstelbetalingen door Libië aan de slachtoffers van Lockerbie.

Deze overeenkomst behelst ook de schadeloostelling van de nabestaanden van Libische slachtoffers van de Amerikaanse luchtaanval op de steden Tripoli en Banghazi in 1986, waarbij 41 mensen omkwamen, onder wie een geadopteerde dochter van Kaddafi.

Tripoli beloofde miljoenen dollars aan schadevergoeding te betalen aan de Amerikaanse slachtoffers van Lockerbie, maar het bedrag is nog niet overgemaakt. Waarnemers menen dat dit een schaduw kan werpen over het bliksembezoek van Rice.

Dooi

De dooi in de relatie tussen beide landen zette al in 2003 in, toen Kaddafi stopte met het ontwikkelen van plannen voor de productie van chemische en kernwapens en het terrorisme openlijk veroordeelde. Hiermee kwam een einde aan het internationale isolement waarin Libië in 1981 was terechtgekomen.

Het bezoek van Rice aan Kaddafi is dan ook bedoeld als een belangrijk signaal aan Iran en Noord-Korea. Washington wil laten zien dat het ook voor deze landen voordelig kan zijn de relatie met het Westen te verbeteren en te stoppen met hun wapenprogramma's.