DEN HAAG - Minister Gerda Verburg (Landbouw) laat nagaan of actievoerders van Greenpeace opnieuw in het buitenland overgaan tot het storten van rotsblokken in zee. De CDA-bewindsvrouw heeft dit vrijdag gezegd na afloop van de vergadering van de ministerraad.

Inmiddels heeft zij met de Duitse staatssecretaris Gert Lindemann (Visserij) gesproken over mogelijkheden om Greenpeace aansprakelijk te stellen, of een dwangsom op te leggen bij acties.

Verburg noemde het ´´buitengewoon verwerpelijk'' dat Greenpeace om natuur te beschermen vissers het werk onmogelijk maakt door stenen te storten. Netten kunnen daarin verstrikt raken met als gevolg dat schepen kapseizen, aldus Verburg.

Broodwinning en veiligheid van vissers zijn volgens haar in het geding.

Greenpeace-directeur Liesbeth van Tongeren spreekt dat tegen. De broodwinning komt niet in het geding, omdat de acties zich beperken tot een ´minuscuul' gebied. Het gaat om het Sylt-buitenrifgebied, dat volgens Greenpeace is aangewezen als natuurgebied. De Duitse overheid is er bevoegd en Nederlandse vissers doen er hun werk.

Volgens Greenpeace worden vissers kort voor de actie gewaarschuwd om gevaarlijke situaties te voorkomen. Landen als Denemarken, Frankrijk en Spanje beschermen natuurgebied in zee door het storten van rotsblokken, aldus Van Tongeren.