BRUSSEL - De Europese Commissie heeft vrijdag 2 miljoen euro vrijgemaakt voor de slachtoffers van orkaan Hanna in Haïti. Het land had al schade geleden door de orkanen Fay en Gustav. Het noorden van Haïti kende daardoor grote overstromingen.

"Tienduizenden mensen hebben hulp nodig. Ze zijn wanhopig en we moeten hen snel helpen", zei Europees commissaris Louis Michel (Ontwikkelingshulp) vrijdag.

De hulp bestaat uit voeding, water, medicijnen en onderdak. Het geld komt bovenop de 2 miljoen euro die maandag was uitgetrokken wegens orkaan Gustav.

Voedsel

Het Internationale Rode Kruis zei vrijdag 2,3 miljoen euro nodig te hebben om 50.000 mensen in Haïti te helpen. Er is dringend behoefte aan voedsel, drinkwater en medicijnen. Door de voortdurende regen is het bijna onmogelijk om de zwaarst getroffen gebieden te bereiken.

Haïti is zwaar geteisterd door de drie orkanen. De orkaan Hanna heeft in Haïti zeker 136 levens gekost. De afgelopen weken eisten de orkanen Gustav en Fay respectievelijk 77 en veertig mensenlevens.