DEN HAAG - Staatssecretaris Nebahat Albayrak van Justitie mag voorlopig geen illegale Chinezen meer opsluiten, omdat er geen zicht op snelle uitzetting bestaat. Dat blijkt uit een uitspraak die de Raad van State, de hoogste bestuursrechter, vrijdag heeft gedaan.

De uitspraak, waartegen geen hoger beroep mogelijk is, heeft zeer waarschijnlijk ook gevolgen voor tientallen andere Chinese vreemdelingen die waren vastgezet in afwachting van uitzetting.

De staatssecretaris mag illegalen alleen in vreemdelingenbewaring plaatsen als ze binnen een redelijke termijn kunnen worden uitgezet naar hun land van herkomst.

Korte termijn

Albayrak verricht op diplomatiek niveau de nodige inspanningen, maar de Raad van State verwacht niet dat dat op korte termijn tot uitzetting van Chinese vreemdelingen kan leiden. De Chinees die onderwerp van de rechtszaak was, is al vrijgelaten.

Tijdens de recente zitting heeft de staatssecretaris geen helderheid kunnen geven over de met de Chinese autoriteiten gevoerde gesprekken en de termijn waarbinnen China beter zal meewerken aan de terugkeer van onderdanen, stelt de bestuursrechter.

Reisdocument

Het is erg lastig om uitgeprocedeerde Chinese asielzoekers uit te zetten naar hun land van herkomst, vooral als ze geen geldig reisdocument hebben.

De staatssecretaris heeft vorig jaar bijna 680 en dit jaar al 270 aanvragen voor een vervangend reisdocument (laissez-passer) ingediend bij de Chinese autoriteiten. Maar vrijwel nooit is zo'n document verstrekt. De laatste keer dat dat wel gebeurde, was in april 2007.

Balkenende

Het ministerie van Justitie bestudeert de uitspraak van de Raad van State en kon nog niet reageren.

Premier Jan Peter Balkenende heeft vorige maand in Peking met de Chinese premier Wen Jiabao gesproken over de terugkeer van illegale Chinezen. Daarbij is de noodzaak benadrukt om te komen tot concrete resultaten, zo blijkt uit de uitspraak van de Raad van State.

Nederlandse en Chinese ambtenaren werken een en ander momenteel uit. Balkenende brengt eind oktober een officieel bezoek aan China.