DEN HAAG - Het ministerie van Economische Zaken (EZ) ontkent dat de Tweede Kamer misleid is over orders voor de Nederlandse industrie voor het Amerikaanse gevechtsvliegtuig JSF.

Het tv-programma Reporter citeert zondag uit een interne nota van een ambtenaar van EZ, waarin staat dat van meet af aan bekend was dat deelname aan de ontwikkeling van het toestel geen 800 miljoen dollar, maar 350 miljoen dollar (246 miljoen euro) zou opleveren.

EZ en het ministerie van Defensie verwijzen naar stukken uit 2004, waarin de Tweede Kamer wordt geïnformeerd over de voortgang van het JSF-programma.

Opheldering

De SP en D66 willen opheldering van het kabinet. De SP vindt de tijd rijp voor een parlementaire enquête over het dossier.

D66 wil eerst het kabinet in de gelegenheid stellen om te reageren op de hele uitzending van Reporter. D66-leider Alexander Pechtold spreekt over "brisant" materiaal.

Twijfel

In een stuk van 31 oktober 2003, dat Reporter in bezit heeft, schrijft een ambtenaar van Economische Zaken dat zijn ministerie van meet af aan heeft getwijfeld of de 800 miljoen dollar aan opdrachten wel gehaald zou worden.

Ook komt uit de stukken naar voren dat de Amerikaanse bouwer van het gevechtsvliegtuig probeerde om opdrachten die te maken hadden met de productie van testtoestellen, toe te schrijven aan de ontwikkelingsfase.

Probleem

Economische Zaken zat destijds met een probleem. Als hard gespeeld zou worden dat de afspraken over de ontwikkelingsfase nagekomen moesten worden, zou dat op lange termijn nadelig kunnen uitpakken bij orders voor de productie van toestellen in de testfase.

Onhaalbaar

In het stuk van 30 oktober 2003, waaruit Reporter citeert, staat letterlijk: "Nederland wist vanaf het begin dat 800 miljoen dollar aan puur SDD-werk onhaalbaar is (er wordt gerekend met ongeveer 350 miljoen dollar) - onderhandelingstechnisch daarom wellicht niet geheel realistisch meer dan twee keer zoveel als onze eigen inschatting te verlangen; risico Lockheed Martin compleet van ons te verwijderen door onrealistische eisen."