LUANDA - De parlementsverkiezingen in Angola zijn organisatorisch een "enorme ramp''. Dat heeft het hoofd van de waarnemersmissie van de Europese Unie, Luisa Morgantini, vrijdag laten weten.

De stembureaus in het Afrikaanse land openden vrijdagmorgen voor de eerste parlementsverkiezingen in zestien jaar tijd.

"Ze zijn nog niet begonnen met stemmen. Ze hebben zich niet voorbereid'', zei Morgantini nadat zij met andere waarnemers drie stembureaus in de hoofdstad Luanda had bezocht.

Luanda

Ruim 20 procent van de 8,3 miljoen kiesgerechtigden in Angola brengt zijn of haar stem uit in Luanda. Het is onduidelijk hoe de stembusgang in de rest van het land verloopt.

Optimistisch

Ondanks de vele vertragingen en chaos lijken de Angolezen optimistisch. `Ik heb niet geslapen, zo opgewonden was ik. Deze verkiezingen beteken heel veel voor Angola'', zegt Iracema Antonio, een 26-jarige studente medicijnen.

Veel Angolezen stonden al om vier uur 's ochtends in de rij te wachten tot de stembureaus open zouden gaan. Ze lieten zich niet uit het veld slaan door de vertragingen. De 65-jarige Lozia Francisco ging er bij zitten: ,,We kunnen nog niet stemmen, en ze hebben ons niets verteld, maar ik blijf wel wachten.''

Gelopen race

De stembusgang, die twee dagen duurt, lijkt een gelopen race voor de regerende MLPA die met haar president José Eduardo Dos Santos al dertig jaar aan de macht is.

Belangrijkste rivaal is de oppositiepartij UNITA, de vroegere tegenstander van de MLPA tijdens de 27-jarige burgeroorlog in Angola. Aan de oorlog kwam in 2002 een einde.

Tijdens een staakt-het-vuren in 1992 waren de laatste verkiezingen, maar de UNITA verwierp de uitslag toen.

Verzetsbeweging

MPLA en Unita ontstonden als verzetsbeweging tegen de Portugese overheersing. Nadat Portugal de macht had overgedragen aan MPLA, brak de burgeroorlog uit.