TRIPOLI - Het bezoek van de Amerikaanse minister Condoleeza Rice aan de Libische leider Muammar Kaddafi is vrijdag omgeven door geheimzinnigheid.

Volgens de Arabische krant Al-Sharq al Awsat wordt het programma tot het laatste moment geheimgehouden, om te voorkomen dat terroristen het historische bezoek verstoren met een aanslag.

Verwarring

Er zouden ook bewust geruchten zijn verspreid om verwarring te stichten. Eerst heette het dat Rice al op donderdagavond in Libië zou zijn aangekomen.

Over de lokatie van de ontmoeting bestaat ook onduidelijkheid. De hoofdstad Tripoli is genoemd, maar de stad Benghazi zou ook een optie zijn voor Rice en Kadaffi.

Vrijdag meldden bronnen rond Kaddafi dat Rice in de vooravond zou arriveren, op een militaire luchtmachtbasis buiten Tripoli. Ze zou niet in Libië overnachten.

Lijden

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Condoleeza Rice kijkt uit naar het historische bezoek dat ze later op de dag brengt aan de Libische leider Muammar Kaddafi. Haar gedachten zijn tegelijkertijd ook bij het "lijden'', dat voorafging aan het besluit van Libië om de geschillen met het westen bij te leggen.

Dat zei Rice vrijdag in Lissabon, de eerste tussenstop in een druk reisschema op vrijdag. Later arriveert ze in Tripoli voor de ontmoeting met Kaddafi, waarna ze doorreist naar Tunesië, waar ze vermoedelijk arriveert in de nacht van vrijdag op zaterdag.

Terreur

Libië stond jarenlang te boek als een land dat terroristen steunde. Dieptepunt was de bomaanslag op een Amerikaans passagiersvliegtuig bij het Schotse Lockerbie. Een Libiër kreeg levenslang voor het plegen van de aanslag, waarbij 270 mensen om het leven kwamen.