LEIDEN - Jonge kinderen voelen zich bij gastouders meer op hun gemak dan op kinderdagverblijven. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Leiden waarvan de resultaten vrijdag gepubliceerd zijn.

De mate waarin kinderen zich veilig en ontspannen voelen en genieten van hun activiteiten, aangeduid als 'welbevinden', bleek hoger bij gastouders. Die kleinschalige vorm van dagopvang wordt steeds populairder.

Begin dit jaar becijferde het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) dat ruim 73.000 kinderen bij gastouders verblijven. Dat zijn vaak vrienden of familieleden van hun ouders.

Signalen

De onderzoekers onderzochten de situatie van 116 kinderen in de leeftijd van anderhalf tot drieënhalf jaar. Gastouders reageren volgens de onderzoekers adequater op signalen die kinderen geven.

Ook zijn de groepen bij gastouders kleiner en is er minder lawaai dan bij de reguliere kinderopvang.

Waardevol

De onderzoekers concluderen dat gastouderopvang een waardevolle vorm van kinderopvang is en dat investeringen in verdere kwaliteitsverbetering op hun plaats zijn.

De opvang staat echter onder druk. Volgens het kabinet worden de kosten door het stijgende animo onbeheersbaar. Daarom wil het de vergoeding aan gastouders in 2010 verlagen: van 6,10 euro per uur naar 4 euro voor minicrèches waar vijf of meer kinderen verblijven en 2,50 voor individuele gastouders.

Bezuiniging

Gespecialiseerde bemiddelingsbureaus zijn daar mordicus op tegen en voeren actie om de huidige regeling te behouden. De Tweede Kamerfracties van oppositiepartijen VVD en GroenLinks spraken zich onlangs ook uit tegen de voorgenomen bezuinigingen.