DEN HAAG - De Voedsel- en Warenautoriteit (VWA) onderzoekt een nieuw hormoon dat door veehouders gebruikt kan worden om runderen meer spiermassa te geven. Met meer kilo's levert het rund bij de slacht meer vlees en dus meer geld op.

Omdat het synthetische pro-hormoon, dat in ieder geval vorig jaar een keer is aangetroffen, niet geregistreerd is, zijn eventuele gevolgen voor de gezondheid van de consument nog onbekend. De Voedsel en Waren Autoriteit hoopt daar later dit jaar duidelijkheid over te krijgen, meldde een woordvoerster woensdag.

Dan wil de VWA ook een signaleringssysteem klaar hebben zodat het middel sneller opgespoord kan worden. Het aangetroffen middel stimuleert de hormoonproductie van het dier waardoor de spiermassa toeneemt.

Enkele weken geleden stuitten onderzoekers van de Landbouwuniversiteit van Wageningen al op een mogelijk nieuwe illegale groeibevorderaar in veevoer. Het ging toen om een stof die verwant is aan clenbuterol, dat in de jaren negentig als illegale groeibevorderaar voor mestkalveren werd gebruikt.