ABUJA - De autoriteiten in het noorden van Nigeria proberen mannen en vrouwen die drager zijn van het hiv-virus, aan elkaar te koppelen. Ze trachten op die manier de verspreiding van het virus tegen te gaan en de hiv-geïnfecteerden uit hun sociale isolement te halen.

In de afgelopen weken zijn circa zeventig koppels gevormd, berichtte de BBC donderdag.

Internationale aids-experts zijn bezorgd over het initiatief. Het nieuwe echtpaar kan verschillende varianten van het virus onder de leden hebben. Stellen moeten wel condooms gebruiken, aldus Warren Naamaara van de VN-organisatie UNaids.

Sharia-wetgeving

Condoomgebruik wordt echter niet aangemoedigd in de noordelijke staat Bauchi waar de islamitische sharia-wetgeving van kracht is.

Daarnaast raadde Naamaara de pasgehuwden aan niet aan kinderen te beginnen. De kans is groot dat de kinderen beide ouders verliezen.

Partners

De huwelijken worden op strikt vertrouwelijke basis gearrangeerd. "Mogelijke partners worden tijdens hulpverleningssessies aan elkaar voorgesteld en zijn vrij om ja of nee te zeggen", aldus Lirwan Mohammed van het Bauchi Actie Comité tegen Aids.

Ongeveer 3 procent van de Nigeriaanse bevolking is hiv-positief, wat neerkomt op 2,4 miljoen mensen.