DEN HAAG - De provincies gaan 94 miljoen euro extra steken in een nieuwe aanpak om de wachtlijsten in de jeugdzorg weg te werken. Dat heeft een woordvoerder van het Interprovinciaal Overleg (IPO) donderdag gezegd.

Het Rijk doet daar nog eens circa 89 miljoen euro bovenop. Minister André Rouvoet (Jeugd en gezin) wil dat de wachtlijsten eind volgend jaar verleden tijd zijn.

Volgens de woordvoerder moet met deze injectie heel wat bereikt kunnen worden. Naar verwachting kunnen er met het geld circa 10.000 jongeren per jaar meer worden geholpen. Ook kunnen meer onderzoeken worden verricht.

Werkzaamheden

Van de 94 miljoen komt 72 miljoen uit eigen middelen van de provincies. De rest wordt verwacht uit het efficiënter indelen van werkzaamheden.

Rouvoet reageerde donderdag op nieuwe cijfers van de provincies over de wachtlijsten, die weer licht zijn gegroeid. Rouvoet en zijn voorganger staatssecretaris Clémence Ross gooiden de afgelopen jaren al miljoenen in de strijd tegen de wachtlijsten in de jeugdzorg.

Verdwenen

Begin vorig jaar leken die zo goed als verdwenen, maar daarna bleken toch steeds weer meer kinderen langer dan negen weken op zorg te moeten wachten.

GroenLinks wenst snel een debat met Rouvoet over de nieuwste cijfers. Kamerlid Tofik Dibi wil nu eindelijk wel eens weten waarom de wachtlijsten maar steeds blijven groeien. Hij hoopt dat Rouvoet extra investeringen niet ziet als een gemakkelijke oplossing voor de problemen en verder niets doet.

Preventie

SP-Kamerlid Marianne Langkamp liet weten blij te zijn dat de minister 'eindelijk' meer geld uittrekt, maar voegde eraan toe dat ook veel meer investeringen in preventie nodig zijn. Volgens Langkamp moet ook de bureaucratie in de jeugdzorg worden teruggedrongen en de hulp meer in wijken, dicht bij kinderen, worden opgezet.