AMSTERDAM - Samir A., verdacht van het beramen van terroristische aanslagen, heeft geen eerlijk proces gehad. Politie en Openbaar Ministerie (OM) hebben het onderzoek dusdanig gemanipuleerd dat het onrechtmatig is en de hele zaak van tafel moet.

Dat betoogde A.'s advocaat Victor Koppe donderdag in de extra beveiligde rechtszaal in Amsterdam-Osdorp in zijn pleidooi voor het Haagse gerechtshof. De rechtbank veroordeelde A. in die zaak tot acht jaar cel.

Volgens Koppe heeft het OM door een reeks misstanden het recht op vervolging verspeeld en moet de zaak eindigen in een niet-ontvankelijkheidsverklaring van het OM.

Plooij

De meest in het oog lopende manipulatie zou uit de koker van officier van justitie Koos Plooij afkomstig zijn, zo hebben Koppe en zijn collega-advocaten in de zaak al eerder betoogd. Plooij zou ontlastende passages uit een getuigenverklaring hebben laten schrappen. De officier zou daar als getuige voor het hof over hebben gelogen.

Meineed

De raadslieden vermoeden dan ook dat Plooij, een bekende officier met een indrukwekkende staat van dienst, meineed heeft gepleegd. "Dit is een allesbehalve lichtvaardig getrokken conclusie", aldus Koppe donderdag in zijn pleidooi.

"Als het hof oordeelt dat er sprake is van meineed, dan is daarmee de integriteit van de strafrechtspleging in het geding. Niet-ontvankelijkheid van het OM is de enig passende sanctie."

Stemmingmakerij

Eerder reageerde het OM gebeten op de aantijgingen aan het adres van Plooij. "Ontoelaatbaar", vond advocaat-generaal Kuipers. "Stemmingmakerij", aldus de Haagse hoofdadvocaat-generaal Den Hollander.

Maandag eiste aanklager Kuipers dertien jaar gevangenisstraf tegen Samir A. en straffen van acht tot vijftien jaar tegen vier medeverdachten. De groep zou zeer gewelddadige aanslagen in voorbereiding hebben gehad.

Volgens Kuipers zijn A. en de zijnen aanhangers van een extreem radicale vorm van de islam, die geweld tegen 'ongelovigen' verplicht stelt. A. werd in een eerdere, vergelijkbare zaak al veroordeeld tot vier jaar cel. Het gerechtshof zal op 26 september uitspraak doen.