DRIEBERGEN - De Nationale Recherche heeft in de nacht van dinsdag op woensdag een grote wapenvondst gedaan in Amsterdam. In totaal werden 165 wapens in beslag genomen.

De wapenvondst is de grootste die de politie de laatste jaren in Nederland heeft gedaan. Dat heeft de Nationale Recherche donderdag bekendgemaakt. Vier verdachten, drie mannen van 41, 42 en 53 jaar en een vrouw van 27, zijn aangehouden op verdenking van illegaal bezit van en handel in vuurwapens.

Drugshandel

De Nationale Recherche werd ingezet op verzoek van de Noord-Ierse politie die een onderzoek deed naar een criminele organisatie die zich bezighoudt met wapen- en drugshandel en smokkel van sigaretten. In Belfast werden dinsdagnacht 41 vuurwapens en 14 kilo heroïne in beslag genomen. Onmiddellijk daarna deed de Nederlandse politie invallen op drie adressen in Amsterdam en op een adres in Zaandam.

Machinepistolen

In een bedrijfspand in Amsterdam Oud-West ontdekte de politie automatische Glock pistolen en Steyr machinepistolen. Ook werden 7000 stuks munitie, laserpointers voor vuurwapens, mobiele telefoons, computers en contant geld in beslag genomen.

Tientallen wapens lagen in plastic boodschappentassen in de achterbak van een auto. Ook waren er vuurwapens verborgen in kluisjes in het pand. De vier verdachten worden vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Rotterdam.

Crimineel

De vangst is gerelateerd aan een belangrijke crimineel uit Dublin die momenteel een gevangenisstraf uitzit. De gevangene speelde een grote rol in de wapens- en drugshandel door allerlei zaken via zijn mobiele telefoon te regelen, meldden Ierse media.

Eerder deze week werden vier mannen gearresteerd, een in Belfast en drie in Ierland. De man die in Belfast is gearresteerd, werkt nauw samen met de gevangene.