AMSTERDAM - De gemeente Amsterdam schaft per 1 januari de wielklem af. Volgens het college van burgemeester en wethouders draagt de klem niet bij aan een gastvrij Amsterdam.

Dat heeft de gemeente donderdag laten weten.

De gele wielklem wordt op dit moment alleen nog maar in het centrum van de stad gebruikt. Wethouder Tjeerd Herrema (Verkeer en Vervoer) pleit al langer voor afschaffing van de klem.

Eerder dit jaar schreef hij op zijn weblog dat het hem "een mooie ambitie lijkt om 2008 het laatste jaar te laten zijn van de wielklem in Amsterdam."

Het afschaffen van de wielklem betekent dat een foutparkeerder in Amsterdam Centrum voortaan een boete krijgt, net zoals in de rest van de stad. De gemeente wil wel meer auto's gaan controleren.

Op dit moment doet de dienst Stadstoezicht een proef met scanauto's, waardoor meer voertuigen gecontroleerd kunnen worden op parkeerovertredingen.

Volgens cijfers van de dienst Stadstoezicht kregen vorig jaar meer dan 22.000 auto's in de binnenstad een wielklem.

Een getroffen automobilist moet minstens 103,60 euro ophoesten om het ding te laten verwijderen. Dat bedrag kan flink oplopen als de auto langer dan een dag blijft staan of als hij moet worden weggesleept.