AMSTERDAM - Het personeel van het Amsterdamse ambulancebedrijf VZA dreigt donderdagavond opnieuw het werk neer te leggen als de gemeente niet snel iets doet aan de onveiligheid van het personeel tijdens het werk.

Woensdagavond sloeg de vlam in de pan toen ambulanceverpleegkundigen rond zes uur in Amsterdam-West ernstig werden bedreigd door familieleden van een slachtoffer van een steekpartij.

Het slachtoffer was zwaargewond. Eigenlijk had de persoon op de plaats van het voorval medische basiszorg moeten krijgen. Maar de verpleegkundigen achtten de dreiging zo ernstig dat ze zich met ambulance en patiënt snel uit de voeten maakten.

De politie was iets te laat ter plekke toen ambulancemedewerkers door omstanders werden belaagd. Dat zei politiecommissaris Cor Gorissen donderdag. De reden was een technische fout in de noodknop van de ziekenauto.

Protest

Het personeel van VZA legde woensdagavond daarop uit protest het werk ongeveer vier uur stil. Het ging om de helft van de 32 werknemers die die avond dienst hadden.

Volgens VZA heeft het personeel aan boord van de ambulances een noodknop waarmee ze in geval van bedreiging de politie kunnen alarmeren. Maar de politie had volgens het bedrijf op dat moment net geen personeel voorhanden om te assisteren.

Vakbond

Vakbond CNV Ambulance vindt geweld tegen ambulancepersoneel "onacceptabel". Dat zei onderhandelaar Gert-Jan den Besten donderdag als reactie op het incident in Amsterdam-West. "Het kan niet zo zijn dat zij gevaar lopen tijdens het uitoefenen van hun vak."

"Er zijn afspraken tussen ambulance en politie over geweldsincidenten", zei Den Besten verder.

"De politie moet altijd eerst aanwezig zijn voordat ambulancepersoneel aan het werk kan. Ik vraag mij af waarom het ambulancepersoneel gisteravond geen politiedekking had."

De vakbondsman prees burgemeester Job Cohen van Amsterdam, die donderdagochtend nog met de hulpverleners om de tafel ging. "Hij laat daarmee zien dat hij de problematiek uitermate serieus neemt."

Voorstellen

Het personeel eiste woensdagavond dat Cohen donderdagmiddag voor 14.00 uur met concrete voorstellen moet komen om de situatie veiliger te maken voor het personeel.

Cohen heeft donderdagmorgen vanaf elf uur een overleg met de boze ambulanceverpleegkundigen. Volgens een woordvoerster neemt hij de boosheid van het ambulancepersoneel "zeer serieus".

Gevaar

Als het personeel van VZA gaat staken, loopt ook het patiëntenvervoer in de regio's buiten Amsterdam, zoals in Zaanstad en Purmerend, gevaar.

Een ander ambulancebedrijf in Amsterdam, de GGD, heeft gezegd een eventuele staking van VZA niet te zullen steunen.